HACCP Voedselveilig

door | okt 18, 2018 | 0 Reacties

De Afkorting HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Dit is een analyse van kritische punten waar de aandacht extra op moet worden gevestigd in productie- of opslaghallen bij eventuele gevaren voor de voedselveiligheid.

Er zijn drie soorten gevaren welke in een product aanwezig kunnen zijn en daardoor de veiligheid in gevaar kan brengen:

  • Microbiologische gevaren: bacteriĆ«n, virussen en schimmels.

  • Chemische gevaren: gifstoffen uit schimmels en bestrijdingsmiddelen.

  • Fysische gevaren: glas, scherpe delen (metaal) en houtdelen.

HACCP Norm en Verlichting

Verlichting is een van de punten die behandeld worden in de HACCP normering. Hier vanuit wordt verwacht dat verlichting stootvast, splintervrij en van een eenvoudig te reinigen materiaal moet zijn. Armaturen die hier aan voldoen zijn geschikt voor bedrijven die voedingsmiddelen verwerken.

Eisen aan HACCP goedgekeurde verlichting:

  • Mag geen glas bevatten, te vervangen door splintervrij kunststof.

  • De juiste afsluiting (IP-Norm).

  • De juiste slagvastheid (IK-Waarde).

Afhankelijk van de toepassing, bestand zijn tegen vocht, trillingen, koude temperaturen en chemische reinigingsproducten. Ontdek in de catalogus welke HACCP toestellen we kunnen aanbieden.