CRI Color Rendering Index

door | okt 17, 2018 | 0 Reacties

CRI 98 evo [Colour Rendering index Ra]

Colour Rendering Index. Wat juist betekend CRI? De Colour rendering index is de maatstaf van hoe goed een lamp kleuren verlicht. De kwaliteit van wit licht. Het is géén maatstaf van helderheid op zich. Maar meer een indicatie van hoe scherp kleuren zullen overkomen onder het specifieke licht.

CRI mag niet worden verward met Kelvin CCT. Wat staat voor Correlated color temperatuur. Kelvin heeft totaal niets met kwaliteit te maken. Als je LED-verkopers hoort praten over warm of koel wit licht, zijn ze aan het praten over de kelvin kleur van licht. Die hoogstens mee de oppervlakkige sfeer van het licht bepaald. Hoe bekijk je de CRI kwaliteit schaal dan?

Wel, Wit licht is samengesteld uit een regenboog van kleuren. Welke kleuren, ontdek je als je het licht breekt met een prisma. Hoe hoger de CRI, hoe kleurrijker de bundel wit licht. Onze ogen nemen enkel de reflectie van licht waar. Licht schijnt op een product. Dit licht wordt door het product gereflecteerd, en wij zien deze reflectie. Als het licht dat op het product schijnt van slechte kwaliteit en enkele kleuren zitten nauwelijks in de lichtbundel, dan zullen we die kleuren ook niet waarnemen. Het stuk fruit mag nog zo fel en vers zijn, als je het belicht met een spot met lage licht kwaliteit zal het flets fruit lijken.

 

VIBRANT is de unieke eigen ontwikkelde premium kleur technologie die beschikbaar is over onze reeks LED-verlichtingsproducten voor vers toepassingen, retail & Human Centric Lighting. Wat is het VIBRANT verschil? Het is zeer vergelijkbaar met het verschil tussen kijken naar een appelsien onder standaard binnenverlichting en deze vervolgens naar buiten nemen in fel zomers zonlicht. Dezelfde appelsien heeft totaal andere levendigheid van kleur.

Wat is de VIBRANT technologie? Is het niet voldoende om een LED-lamp met hoge CRI te gebruiken? Niet helemaal…

Voeding, kledij en cosmetica koopt men op basis van de uiterlijke aantrekkelijkheid en niets verleid mensen meer dan kleur. Hoge CRI wordt verkocht als de beste oplossing voor winkelverlichting waarbij kleur een belangrijke rol speelt, maar met het gebruik van veel hoge CRI LED’s is er een dip in de kleurwaarden rood en geel. Bij CRI 90, 92 of 95 zijn de rood- en geel-waarde, zijnde R9 en R10 nog pover, omdat deze niet mee in rekening gebracht worden om de CRI-gemiddelde waarde te berekenen. Hierdoor zien vele verse producten en kleding er minder levendig uit dan ze er onder natuurlijk zonlicht zouden zien. Vergelijk dus niet enkel de gemiddelde CRI van aanbieders, maar vraag specifiek ook naar de R9 & R10 waardes.

Kijk zeker altijd R9 & R10 na
voor een goede kleurweergave

Eigen ontwikkelde coatings voor anti-verkleuring & om levendig licht te bekomen. De VIBRANT CRI 98 evo chip.

Wij beoordelen de chip niet enkel op de beperkende 8 kleuren van de CRI (=Ra ), en ook niet op de 15 kleuren van CRI+ (=Re). Maar we gebruiken de TM30-15-norm die 99 kleuren in rekening neemt om een spectrumweergave te bereiken. De lichtperceptie kan je op een spectrummeting afleiden a.d.h.v. de oppervlakte onder de curve, bij hoge CRI is die altijd méér. Dus enkel de lumenoutput vergelijken is niet voldoende. Licht is subjectief en perceptie is realiteit.

Dezelfde fosfor filtering die verhinderd dat charcuterie en vlees gaat verkleuren door LED, beschermt ook de ogen tegen inbranding, en dus blijvende oogschade.

Super Premium VIBRANT lichtkleur technologie in ECHT WIT licht

Een andere benadering van sommige LED-fabrikanten is om één bepaald kleur bij te mengen. Bijvoorbeeld om vlees te verlichten wordt dan een rood of roos licht aangeboden. Dit resulteert in een rijk rood, maar werpt ook een rood/roze tint over het gehele koelmeubel. Alle producten en verpakkingen kleuren hierdoor licht-mono-chromatisch rood. En welke klant vertrouwd de kwaliteit van de vlees als hij ziet dat de beenhouwer sjoemelt met het licht? Zelfde doet men met Geel op kaas, rood op brood en blauw op vis.

De juiste aanpak is VIBRANT. De VIBRANT kleur technologie is de wit licht LED-technologie met een zeer hoge kleurweergave doorheen het hele spectrum.

Evo staat voor de oversaturatie van alle 99 kleuren. Eigenlijk zoals het wegnemen van de wolkensluier voor de zon. Om een levendig lichtkleur te bekomen. En dit terwijl we met perfect echt wit licht blijven schitteren. Evo staat ook voor het wegfilteren van alle mogelijke schadelijke stralingen. Wegfilteren van alle IR en UV en andere nadelige stralen uit het lichtspectrum waardoor producten substantieel langer vers blijven onder VIBRANT, dan onder fake mainstream fabrikanten. 

Bij hen krijgt u waarschijnlijk de waarschuwing mee om maximaal 800 Lux te laten schijnen op bijvoorbeeld vers vlees. Omdat dit anders versneld gaat verkleuren nog voor de versheidsdatum wordt bereikt. Ook textiel zal kleurvast blijven onder VIBRANT Spots. Dankzij eigen onderzoek en ontwikkeling competentie, kwamen we op deze innovatieve technologie en is VIBRANT dè competente en toonaangevende partner voor supermarkten & non-food retailers in heel Europa.  De belangrijkste boodschap is, u hoeft geen genoegen meer te nemen met de nadelen van standaard hoge CRI of gekleurde verlichting. De VIBRANT premium kleur technologie is het antwoord.

Hogere CRI geeft altijd een hogere lichtperceptie, omdat er meer kleuren gereflecteerd worden